Malina to roślina pochodząca z Europy i Azji. Znana jest ze słodkich i wartościowych owoców. Rzadziej mówi się o jej liściach, które też są pełne składników odżywczych i używa się ich do przygotowania herbaty o leczniczym zastosowaniu. Tak naprawdę, to liście malin stosowane są od wieków w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych i wywoływaniu [...]
Rozważając wpływ na zdrowie poszczególnych składników żywieniowych, należy brać pod uwagę także stopień ich przetworzenia. Czym innym jest dostarczenie margaryny, a oliwy z oliwek lub cukru w czystej postaci, a w jabłku czy w kiwi. Czy wszystko, co zdrowe można jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” [...]
W fizjoterapii istnieje pojęcie „uwięzionego nerwu”, dotyczy ono sytuacji, w której nerw jest mocno ograniczony w swojej pracy. Pojawia się wówczas pewien problem natury strukturalnej jak np. błędy przesyłu impulsu nerwowego. Sytuacja ta dotyczy zazwyczaj nerwów, które przebiegają w strukturach ciasnych, mocno rozbudowanych, gdzie zaczyna brakować [...]
Zainteresowanie substancjami pochodzenia roślinnego, które mogą modyfikować samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne, wydaje się rosnąć. Nie da się nie zauważyć tego, jak zmieniają się przepisy dotyczące posiadania i spożywania na przykład konopi, a także tego, jak wiele firm farmaceutycznych wprowadziło do swojego asortymentu preparaty ze [...]
Wegański styl życia może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wynika to przede wszystkim z dużej ilości witamin i minerałów, jakie zjadamy wraz z roślinnymi pokarmami, ale przyczynia się do tego również unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele z nich to produkty wysokoprzetworzone i często zawierają szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki. [...]
Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]
Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, iż kreatyna nie jest tylko preparatem wspomagającym budowę siły, wytrzymałości i masy mięśniowej. Nadaje się również do wykorzystania jako ergogenik we wszystkich dyscyplinach, w których ważna jest szybka regeneracja ATP, podstawowej cząsteczki energetycznej w ustroju człowieka (bieg, pływanie, skoki, walka [...]
Czy utrudniający zasypianie wyścig myśli można zatrzymać? Proces zasypiania nie dla każdego jest przyjemnym zakończeniem dnia. W niektórych przypadkach niestety pogłębia on zmęczenie. Tak jest między innymi w sytuacjach, w których zaśnięcie utrudnia gonitwa mimowolnie przychodzących do głowy trosk. Na szczęście intensywny rozwój neurobiologii daje [...]
[...] omega-3, które pomagają w funkcjonowaniu komórek, funkcjonowaniu układu nerwowego, a także zwalczaniu stanów zapalnych. Niestety nie każdy łosoś jest sobie równy. Większość sklepów oferuje nam łososia hodowlanego, częściej jednak można usłyszeć sugestie, że to właśnie ten dziki jest lepszy. Jak jest naprawdę? Jakie są różnice pomiędzy łososiem [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w homeostazie lub ją przywracać. Podsumowanie [...]
Wiele osób zastanawia się, co może pić podczas redukcji. Wszędzie tylko ta woda, woda, woda... No i my też powiemy, że przede wszystkim woda, ale nie samą wodą człowiek żyje... Dobre nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Nawet lekkie odwodnienie ma istotny wpływ na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre [...]
Od dobrych paru lat znacząco wzrosło zainteresowanie witaminą D w naszym kraju. Czy to za sprawą większej świadomości, czy też po prostu ze względu na widoczne niedobory wśród społeczeństwa, coraz więcej osób bada poziom tej witaminy, a jeszcze więcej suplementuje ją profilaktycznie. Witaminę D możesz uzupełnić, zmieniając nieco swoją dietę. W [...]
Sarkopenia to stan fizjologiczny wzmożonej utraty masy mięśniowej i siły, który zwykle występuje i rozwija się wraz z wiekiem. Zgodnie z definicją Międzynarodowego Towarzystwa Geriatrycznego, sarkopenia jest "stopniową i ogólną utratą masy i siły mięśniowej, która nie jest wynikiem chorób neurologicznej czy endokrynologicznej". Może wynikać z [...]
Regularne uprawianie sportu niesie za sobą wiele korzyści. Nie tylko zdrowotnych i sylwetkowych. Ćwiczenia poprawiają nastrój, jakość snu czy nawet pamięć, ale korzystają z naszych zasobów energetycznych, które trzeba na bieżąco uzupełniać. Nie ma nic za darmo. Każdy trening to uszczuplenie tych zasobów, które oczywiście można odbudować przy [...]
Znasz to uczucie ciężkości nóg po powrocie do domu po wyczerpującym dniu? Nogi nabrzmiałe, twarde jak kamień i zdawałoby się, że luźne spodnie czy buty z wysoką cholewką zrobiły się za ciasne. To dość powszechna dolegliwość wynikająca z niewydolności w żyłach zastawek, które odpowiadają za prawidłowy przepływ krwi do serca. Gdy dochodzi do stanu [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
Zastanówmy się najpierw, dlaczego nie można zjeść śniadania... Czy wynika to z tego, że wstajesz bardzo późno i pędzisz szybko do pracy (lub szkoły) i nie masz przez to czasu, przygotować posiłku? Czy też być może nie masz rano zupełnie apetytu i sama myśl o tym, że musisz coś przełknąć, odrzuca cię… Rozpatrzmy zatem każdy z tych punktów. [...]
Gdyby proces odchudzania był prosty, na świecie nie byłoby osób otyłych. Niestety, obserwujemy trend odwrotny. Z każdym rokiem, naukowcy coraz głośniej alarmują o tym, że ilość osób z nadwagą oraz otyłością rośnie coraz szybciej w krajach o wysokim statusie materialnym. Podsumowanie Widzimy, że liczba zastosowań dobrego spalacza tłuszczu jest [...]
Nasz organizm może sam wytwarzać cząsteczkę kreatyny (głównie w wątrobie) z trzech aminokwasów: glicynę, metioninę, argininę. Ciało przeciętnego człowieka zawiera około 120 g kreatyny. Oprócz tego, że sami ją wytwarzamy, to możemy dodatkowo uzupełniać jej zapasy wraz z naszym codziennym jedzeniem. Czy zmniejszenie obolałości potreningowej będzie [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]